Mała Encyklopedia
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
» Gości online: 1

» Użytkowników online: 0

» Łącznie użytkowników: 8
» Najnowszy użytkownik: idofawyzy
Nawigacja
Bączek Zwyczajny

Bączek Zwyczajny - najmniejszy ptak z rodziny czapli europejskich. Zamieszkuje mokradła Euroazji, zimuje w Afryce.
Długość 35 cm, rozpiętość skrzydeł do 55 cm, waga ok. 140 g. ubarwienie ochronne w kolorze trzcin. Zaniepokojony przybiera pionową postawę, przez co staje się prawie niewidoczny. Żywi się małymi rybami, płazami i owadami, żeruje nocą.
Lęgnie się 1-2 razy rocznie po 5-6 jaj. W Polsce nieliczny i chroniony.
Jest najmniejszym przedstawicielem czapli i wielkości sójki.
Żywi się drobnymi zwierzętami – owady wodne i lądowe, małe ryby, żaby do ok. 5 cm; poluje głównie nocą. Jest wyłącznie mięsożerny.





Powrót do encyklopedii





Brak komentarzy. Może czas dodać swój?
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony
Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?