Mała Encyklopedia
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
» Gości online: 1

» Użytkowników online: 0

» Łącznie użytkowników: 8
» Najnowszy użytkownik: idofawyzy
Nawigacja
Fruczak Gołąbek

Fruczak Gołąbek - Fruczak gołąbek to motyl z rodziny zawisakowatych. Rozmiarami zbliżony do rusałki pawik. Gatunek wędrowny. Aktywny w dzień jak i w nocy, Spotykany jest na terenie całego kraju.
Czułki ciemnobrunatne. Krępe, gęsto pokryte włoskami ciało, barwy brązowej z szarym odcieniem, zwężające się ku końcowi. Przednie skrzydła są dłuższe i węższe, barwy szarobrunatnej z czarnobrunatnymi przepaskami. Tylne skrzydła pomarańczowe, ciemniejsze przy nasadzie.
Gąsienice są jasnozielone bądź brunatne w białe plamki i paski na bokach ciała. Poczwarki szarobrunatna, z żółtym odcieniem.
Fruczak gołąbek występuje w całej Europie. Motyle zamieszkujące północne obszary w okresie zimowym migrują na południe. W południowej Azji i na Saharze w Afryce fruczaki spotykane jedynie na zimowiskach.
Gąsienice fruczaka gołąbka żerują na przytuli pospolitej, przytuli właściwej, przytuli leśnej oraz na marzanie barwierskiej. Dorosłe spijają nektar z kwiatów budlei Dawida, Lilaka oraz jaśminu.
Lata od maja do października. Samica składa pojedynczo owalne, błyszczące, jasnozielone jaja.





Powrót do encyklopedii



Brak komentarzy. Może czas dodać swój?
Dodaj komentarz
Zaloguj się, aby móc dodać komentarz.
Oceny
Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą oceniać zawartość strony
Zaloguj się lub zarejestruj, żeby móc zagłosować.

Brak ocen. Może czas dodać swoją?