Mała Encyklopedia
Logowanie
Nazwa użytkownika

Hasło



Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się

Nie możesz się zalogować?
Poproś o nowe hasło
Aktualnie online
» Gości online: 1

» Użytkowników online: 0

» Łącznie użytkowników: 1
» Najnowszy użytkownik: ryszardgol1
Nawigacja
Artykuły: Ptaki w Polsce
Żuraw (zwyczajny)
Zamieszkujący północną i środkową część Eurazji. Do niedawna można go było spotkać w całej Europie. W wyniku osuszania podmokłych lasów zniszczono jego lęgowiska i obecnie na południe od Bałtyku i na południu Europy występuje tylko wyspowo. W Polsce nieliczny lub bardzo nieliczny ptak lęgowy niżu, lokalnie średnio liczny. Według szacunków Monitoringu Flagowych Gatunków Ptaków, w latach 2010–2012 populacja żurawia w Polsce liczyła 20–22 tysięcy par lęgowych, najliczniej występuje na północy i zachodzie kraju.








Łabędź (niemy)
W Polsce zamieszkuje cały niżowy obszar kraju, akweny o różnej wielkości i charakterze: jeziora, stawy hodowlane, starorzecza, glinianki, torfianki, zbiorniki wiejskie i miejskie. W Polsce częściowo wędrowny, wiele ptaków zimuje w kraju, zarówno na niezamarzających wodach śródlądowych, jak i na wybrzeżu Bałtyku, np. na Zatoce Gdańskiej. Zimą wiele ptaków przebywa w miejscach, gdzie są dokarmiane przez ludzi, m.in. duże stada gromadzą się na plażach Trójmiasta, na Wiśle w Krakowie oraz na Brdzie w Bydgoszczy.







Bączek Zwyczajny
Najmniejszy ptak z rodziny czapli europejskich; zamieszkuje mokradła Eurazji, zimuje w Afryce; dł. 35 cm, rozpiętość skrzydeł do 55 cm, waga ok. 140 g; ubarwienie ochronne w kolorze trzcin, zaniepokojony przybiera pionową postawę, przez co staje się prawie niewidoczny; żywi się małymi rybami, płazami i owadami, żeruje nocą; 1-2 lęgi rocznie po 5-6 jaj; w Polsce nieliczny, chroniony.















Bąk Zwyczajny
Bąk Zwyczajny - ptak z rodziny czapli; zamieszkuje mokradła Eurazji i płn.-zach. Afryki. Długość ok. 75 cm, waga ok. 1,5 kg; upierzenie żółtobrązowe, pstre. Prowadzi skryty tryb życia, zaniepokojony przybiera charakterystyczną postawę z wyciągniętą pionowo szyją. Żeruje nocą, odżywia się małymi rybami, żabami, owadami; w okresie godowym samiec wydaje donośny, buczący (przypominający dźwięk syreny okrętowej) głos.





Bażant Zwyczajny
Gatunek dużego ptaka z rodziny kurowatych (Phasianidae). W stanie dzikim występuje w umiarkowanych obszarach Azji i na zachód po skrajnie południowo-wschodnią Europę w 30 podgatunkach. Introdukowany do wielu regionów na świecie, w tym do Europy Środkowej, do której sprowadzono go z Chin w średniowieczu.







Batalion
Ptak z rodziny siewek, największy przedstawiciel podrodziny biegusów; zamieszkuje mokradła, łąki i wrzosowiska płn. Eurazji, w Polsce nieliczny, gł. nad Biebrzą i Wartą; dł. ok. 30 cm, waga ok. 170 g; upierzenie płowobrązowe, w okresie godowym u samców bardzo efektowne, zmienne, od czarnego przez czerwone do białego, wokół głowy efektowna, różnobarwna kryza; odbywa charakterystyczne, pozorne walki tokowe; samica samotnie buduje gniazda na ziemi i opiekuje się młodymi.









Bielik
Bielik - ptak z rodziny jastrzębi, największy w Polsce ptak drapieżny, mylnie nazywany orłem. Zamieszkuje lasy (głównie nad rzekami lub jeziorami) płn. Eurazji. Długość do 1 m, rozpiętość skrzydeł do 2,2 m, waga do 7 kg. Ubarwienie szarobrązowe z jasną głową. białym ogonem i jaskrawożółty dziób.






Bocian
Rodzina dużych ptaków z rzędu brodzących; większość gat. zamieszkuje podmokłe tereny Azji, Afryki i Europy, 3 gat. Amerykę, 1 - Australię; dł. ciała od 75 cm (kleszczaki) do 150 cm (marabuty); charakterystyczny wygląd nadają im długie nogi, szyja i dziób oraz krępy tułów; skrzydła długie i szerokie, ogon niewielki; znakomici, wytrwali lotnicy: latają na zmianę lotem aktywnym i szybowcowym,






Cietrzew
Ptak z rodziny głuszcowatych; dł. ciała 46-62 cm, rozpiętość skrzydeł 72-95 cm, waga 900 g; ubarwienie samca granatowoczarne z metalicznym połyskiem, pokrywy podogonowe i 2 pręgi na skrzydle białe, ogon w kształcie liry; samica (zw. cieciorką) mniejsza, z wierzchu brunatna z poprzecznymi rdzawymi pręgami i jaśniejszym brzuchem; charakterystyczne dla c. są wiosenne toki, odbywające się wcześnie rano,














Cyranka Zwyczajna
Ptak z rodziny kaczkowatych; zamieszkuje zarośnięte roślinnością zbiorniki wodne; dł. ciała 37-40 cm, dł. skrzydła 21 cm, waga ok. 450 g; ubarwienie ogólnie brązowe, lusterko szarobrązowe; wędrowna, przylatuje w marcu-kwietniu, a odlatuje sierpień-październik; występuje w Europie i Azji, zimuje na obszarze śródziemnomorskim, w Afryce (dociera aż na płd. od równika) i płd. Azji; w Polsce średnio liczny ptak lęgowy.